Людина зникла безвісти під час воєнного стану: що робити

Версія для друкуВерсія для друку

Людина зникла безвісти під час воєнного стану: що робити

 

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації доля багатьох українців та українок наразі залишається невідомою. Набуття статусу особи, зниклої безвісти, має важливе значення для рідних, а також спрямоване на захист як прав та обов’язків такої людини, так і її близьких.

Особа, зникла безвісти за особливих обставин, є особою зниклою безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.

Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин не позбавляє її родичів або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Близькі родичі та члени сім’ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, мають право на отримання достовірних відомостей про місцеперебування особи, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її загибелі (смерті), місце поховання (якщо воно відоме).

 

 

Наверх ↑