Процес державотворення на теренах України, зокрема, Полтавщини змінювався відповідно до історичних епох

Версія для друкуВерсія для друку

Процес державотворення на теренах України, зокрема, Полтавщини змінювався відповідно до історичних епох

Найдавніші держави на цих землях з’явилися на початку бронзового віку, близько 2750 р. до н.е. Як показує дальший розвиток місцевого населення, основні причини виникнення держави та її головні риси більше ніколи в Україні не зникали.

Початок залізного віку на території України був пов’язаний з виникненням держав: античних полісів у Північному Причорномор’ї, Кіммерії, Скіфії, Сарматії, Готії, Гунії. Протягом 4–6 ст. існував праслов’янський Антський союз.

Фактом писемної історії стала державотворчість безпосередніх предків українського народу – східних слов’ян.  У середині  1 тис. н. е. вони створили власні державні об’єднання – Славінії, що в Літописі виступають під своїми назвами, зокрема, Сіверяни на Дніпровському Лівобережжі. 

Консолідація східного слов’янства відбулася в 9 ст. в межах Київської держави під назвою Русь. Ця держава залишила яскравий слід в історії як одна з найбільших і наймогутніших у середньовічній Європі.

Військово-політичні катаклізми 13 ст. затримали поступальний розвиток Руси-України, але державність збереглася, перетривавши 14–18 ст. у складі Великого князівства Литовського,Запорозької Січі, Гетьманщини, аж поки не була брутально потоптана Московією.

Ідея української держави вижила і в 1917–1921 рр. реалізувалася в Українській Народній Республіці доби Центральної Ради і Директорії, Українській Державі доби гетьманату, Західно-Українській Народній Республіці.

У період між двома світовими війнами за умов російського та інших окупаційних режимів цю ідею живила діяльність Організації Українських Націоналістів. З початком Другої світової війни ця ідея спалахнула проголошенням Карпатської України (1939 р.) і Актом відновлення Української держави (1941 р.). У повоєнний період питання відродження незалежної соборної України з усіма прерогативами державності підняв дисидентський рух.

Боротьба поколінь українців за право мати власну державу увінчалася перемогою в 1991 році. Проте досвід новітнього незалежного існування поряд із споконвічним ворогом – Росією вкотре довів, що українцям треба бути завжди готовими збройно захищати свою державу.

 

 

Наверх ↑