Відтепер фермери та агровиробники можуть подавати заявки на компенсацію за розмінування сільськогосподарських земель

Версія для друкуВерсія для друку

Відтепер фермери та агровиробники можуть подавати заявки на компенсацію за розмінування сільськогосподарських земель

Нещодавно в Державному аграрному реєстрі запрацював функціонал для подачі виробниками сільськогосподарської продукції заявки на участь у програмі компенсації вартості розмінування сільськогосподарських земель.

Фермери, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість чи імовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами можуть взяти участь у програмі. Програма поширюється як на землі, що безпосередньо належать фермеру, так і на орендовані земельні ділянки.

Верифікацію поданих заявок, здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок. Фермеру залишається внести на рахунок 20% від суми.

Зараз в програмі беруть два державні банки – Приватбанк і Ощадбанк, з часом програму розширять, до неї долучаться інші банки, частка держави в яких складає понад 50%. Відповідно, агровиробникам потрібно відкрити в одному із таких банків рахунок, на який перераховуватимуть кошти.

Крім того, є можливість отримати компенсації за вже розміновані землі сільськогосподарського призначення в період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року. Заявку на отримання компенсації, підписану ЕЦП, необхідно подати на адресу Центру гуманітарного розмінування compensation@uachd.org, до якої потрібно додати:

копію договору із сертифікованим оператором на надання послуг з розмінування;

копії актів наданих послуг, що підтверджують проведення розмінування;

копії платіжок, що підтверджують розрахунок за надані послуги з розмінування.

 

 

Наверх ↑