17:43 | 07.02.2024

Карантинні рослини та бур’яни на території України

Небезпечне розповсюдження.

Карантинні бур’яни це види рослин, занесені з інших ботаніко-географічних областей, тобто адвентивні. З усих видів карантинних бур'янів, обмежено розповсюджених на території України, вихідцями з Північної Америки є амброзія полинолиста, паслін колючий, ценхрус малоквітковий). І тільки гірчак повзучій походить із Середньої Азії. Потрапивши в регіони, де умови для їх росту сприятливі, а стримуючі фактори (хвороби і шкідники) відсутні, такі рослини стають особливо шкідливими. Шкідливість більшості карантинних бур’янів досить вагома. Вона проявляється, передусім, у зниженні врожайності сільськогосподарських культур, луків і пасовищ; засміченні урожаю та погіршенні його якості; перенесенні збудників захворювань та накопиченні шкідників сільськогосподарських культур; токсичності для тварин, у збитках тваринництву; в негативному впливі на здоров’я людей; порушенні складу та структури місцевих фітоценозів.

16:19 | 29.06.2023

Американський білий метелик – небезпечний, багатоїдний шкідник плодових, декоратиних, лісових насаджень

Американський  білий метелик (Hyphantria cunea Drury) – карантинний шкідник, обмежено поширений на території України, який пошкоджує 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних та лісових дерев. Особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева  (яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню). походить американський білий метелик з Америки. Саме Північноамериканський континент є його батьківщиною. У 1939-1940 рр. шкідника випадково завезли з вантажем з Північної Америки до Європи (в Угорщину). Історія розповсюдження метелика в Україні починається з Закарпатської області, де у 1952 році його вперше виявили. Після цього поступово шкідник розповсюдився в інших областях країни. Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження американський білий метелик надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення. У підсумку – зниження врожайності плодових культур, захисної, декоративної, естетичної функцій зелених насаджень.

14:56 | 27.02.2023

 Як придбати  якісний садивний матеріал

З приходом весни зростає попит на садивний матеріал плодових культур Саме зараз, на ринках пропонуються на продаж саджанці багаторічних культур – плодових, ягідних, горіхоплідних та винограду. Традиційно споживачі звертаються за посадковим матеріалом до реалізаторів на ринках чи інших місцях його продажу. Досвідчені – до розсадників, в яких вирощуються сертифіковані безвірусні підщепи і дерева. Аби не придбати фальсифікований садивний матеріал, споживачам варто дотримуватись певних правил під час вибору садивного матеріалу. Купуючи садивний матеріал у розсадниках, які не внесені до Державного реєстру, споживач наражається на небезпеку, адже в таких розсадниках не проводилась апробація маточних насаджень та садивного матеріалу, лабораторні дослідження на наявність вірусних та вірусоподібних патогенів.  Купивши такий саджанець, покупець не тільки не може бути впевнений у відповідності його заявленому сорту, а й може занести в свій сад різні вірусні, бактеріальні та грибкові захворювання, яких потім важко позбутись.

15:37 | 02.09.2022

Маркування харчових продуктів – що має знати покупець?

                В умовах сьогодення вимоги щодо маркування харчових продуктів   викладені в Законі України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Законі України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» ( далі – Закон), який є  іще одним кроком на шляху гармонізації українського харчового законодавства з європейським. Головна мета  цих документів – захистити споживача, забезпечити його повною інформацією щодо харчового продукту для можливості здійснити свідомий вибір відповідно до потреб. Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача. Усі харчові продукти, що перебувають в обігу на території України, повинні маркуватися державною мовою (п.1 статті 10 Закону).  Відповідно до частини другої статті 37 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється обіг харчових продуктів, якщо ці продукти небезпечні, непридатні до споживання, неправильно марковані тощо.